Piţurcă e înnebunit după pilaf sârbesc şi şniţel vienez

snitel„Cei care l-au aşteptat acum pe Piţurcă să îl atace nu au calitate. Ar fi trebuit să dea în el când ne-am calificat la Europene”, spune Porumboiu. Fostul fluieraş bate câmpii. Piţurcă a fost hulit dintotdeauna de cei care nu au văzut şi nici nu vor vedea vreodată în el un mare antrenor. „Satana” a fost atacată de când a calificat naţionala de tineret la un turneu final şi a avut ca palmares doar un golaveraj satisfăcător: echipa n-a luat multe şi a pierdut toate meciurile.

Să nu uităm că naţionala condusă de Piţurcă n-a avut o calificare en-fanfare la Euro. S-a chinuit cu albanezii, cu bulgarii şi a bătut Olanda din ofsaid. Am avut noroc cu arbitrii şi cu echipele de desculţi care n-au cârâit în faţa noastră. Pentru că n-au avut potenţial. Am bătut amical Spania chiar la ei acasă dar ibericii sunt campioni europeni. Noi suntem campioni la bambilici. Şi avem şanse mari să luăm titlul suprem la barbut, la poker şi la cine mai ştie ce jocuri de noroc i-au întunecat minţile lui Piţurcă. Selecţionerul este mai preocupat de cum să trişeze la casino decât să îi explice lui Dorel că la echipa naţională nu este ca în reclame. Mai grav este că bezna i-a cuprins şi pe oficialii federaţiei. Se arată cu degetul unul pe celălalt şi dau din umeri. Nu au nicio soluţie viabilă dacă îl tămâiază pe Piţi. Plus că vor fi nevoiţi să spargă seiful FRF în două rânduri: să îi umple contul lui Piţurcă şi să plătească un antrenor adevărat. Nu cred însă că antrenorul României va aştepta să fie dat afară. Cu puţin noroc va câştiga mâine seară. Orgolios şi înfumurat ne va trânti în nas demisia. Aşa să îl ajute Dumnezeu!

Nu am calitate, aşa cum spune Porumboiu. Nu pot să îi înghit fumurile lui Piţurcă şi nu vreau să îl mai văd în preajma echipei naţionale. Cu el pe bancă, naţionala nu ne-a oferit nicio bucurie în afară de cea a calificării de anul trecut. Ne-am fi dorit să plângem de bucurie, să ieşim în stradă în miez de noapte, să cântăm cocoţaţi pe capotele maşinilor, să ne îmbrăţişăm cu necunoscuţii şi să strigăm din toţi rărunchii: „România”! Nu cred că Piţurcă este omul capabil să priceapă sentimentele, trăirile oamenilor simpli. Fotbalul se număra printre puţinele, dacă nu era chiar ultima lor bucurie. Le-a răpit-o iubitorilor fotbalului şi nu va putea sa le-o redea. O victorie în Austria e ca o frecţie galenică pentru un muribund.

Înclin să cred că Piţurcă ar mai putea fi însă util echipei naţionale. Ca bucătar! Este printre puţinii care ştie cum să le satisfacă sucurile gastrice tricolorilor. Le-a pregătit de-a lungul vremii mămăligă bulgărească, le-a oferit spaghetti, ficăţei lyonezi şi foie gras, ciuperci cu ceapă şi pilaf sârbesc. Mă întreb dacă miercurea se mănâncă şniţel vienez sau Mutu şi compania au comandat deja sarmale.

* publicat pe 31 martie, pe Corona Press (http://www.coronapress.ro/index.php?page=articol&id=2351)

Lasă un comentariu