Manchester s-a dat cu Barca

barcelonaNicio echipă câştigătoare de Liga Campionilor nu a reuşit până acum să îşi păstreze trofeul. Şi probabil că nu va reuşi vreodată pentru că fotbalul se reinventează în fiecare clipă. Mărturie stă Sir Alex Ferguson care e de-o viaţă la Manchester şi reuşeşte să se updateze şi să aibă rezultate cu englezii. Din păcate pentru el, aseară n-a reuşit să îşi stăpânească “diavolii” iar aceştia s-au rătăcit printre toreadorii spanioli.

Barcelona a fost mai euforică, dar mai sigură pe ea. A avut răbdare, a jucat deschis şi relaxat dar cu nerv fotbalistic. Le-a ascuns mingea englezilor, i-a iritat, i-a enervat, i-a scos din ghete, făcându-i în acelaşi timp să uite orice indicaţie tactică primită de la Sir Alex. Lucruri care aveau să le fie fatale în cele din urmă. Barcelona a fost cuminte şi a dat gol. Cu puţin noroc a scăpat de iureşul albilor şi i-a înţepat din nou. Apoi şi-a luat nasul la purtare, ca un copil care prinde curaj când simte că bicicleta nu mai tremură sub el.

Victoria Barcelonei a fost o consecinţă normală a unei atitudini superioare şi a unui fotbal care depăşeşte graniţele manualelor şi, în dese rânduri, limitele imaginaţiei. Dar a fost şi o consecinţă a aroganţei englezeşti. Oamenii lui Ferguson cunoşteau foarte bine Roma, terenul, împrejurimile, detaliile … Au mai fost acolo pentru meciurile cu fost echipă a lui Chivu şi nu au avut probleme în a se impune. S-au crezut superiori şi de data s-au concentrat probabil pe obiectivele turistice, pe femeile frumoase ale Italiei, pe autografe şi pe fotografii cu turişti veniţi din toate colţurile lumii să îi vadă la lucru. Fotbaliştii s-au plimbat prin oraş iar atracţia turistică a expediţiei lor a fost datul cu Barca. Dacă şi-ar fi încordat un pic muşchii şi pe teren am fi avut un cu totul alt meci. Visul lui Manchester a fost dărâmat iar ruinele visului englezesc se încadrează perfect în arhitectura Romei. Oricum, cu sau fără o evoluţie lăudabilă a lui United spectacolul a fost asigurat iar aşteptarea a meritat.

Lucescu a uimit lumea cu Şahtior şi va da examenul de licenţă cu Barcelona, in Super Cupa Europei. Românul are şansa să-şi demonstreze clasa (şi el dar şi jucătorii formaţiei ucrainiene) dar şi să îşi ia revanşa după înfrângerile şi eliminarea din grupele Champions League. Să sperăm că nu se va da şi el cu Barca, la fel cum a făcut Manchester aseară.

P.S. Nu vă uitaţi la dimensiunile textului, nu staţi să număraţi caracterele. Este mult prea puţin faţă de dimensiunile spectacolului fotbalistic pe care îl vedem în Champions League. Şi oricâte cuvinte am folosi, ar fi în zadar. Fotbalul suprem nu poate fi vorbit!

* articol publicat pe Corona Press – 28 mai (http://www.coronapress.ro/index.php?page=articol&id=3644)

Lasă un comentariu